Obskurní postřehy z cest aneb přepere lev tygra?

16 února 2018

A Rocha – Křesťané v ochraně přírody, o.p.s. vás srdečně zve na netradiční cestovatelskou přednášku Mgr. Břeňka Michálka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na pozemní cestě z Austrálie do Indie člověka napadne tisíc otázek o cestování samotném. Někdy mu takové otázky bezelstně nadhodí domorodci.

Proč nejsi se svou ženou a dětmi? Proč se nestaráš o zvířata, nepěstuješ zeleninu, nestaráš se o živobytí? Ptají se mě v jedné horské papuánské vesnici.

No jo, proč vlastně? Něco koktám o poznávání světa, duševním obohacování, ale to jsou věci, které se těmto lidem špatně vysvětlují. Oni se na cestu vydávají, když potřebují navštívit příbuzné či doktora nebo obstarat něco ve městě. Jdou pak řadu dní přes několik horských hřebenů a hlubokých údolí. Nesnadná cesta, stejně jako celý jejich život. Relativně. Psychická vyrovnanost, fyzická zdatnost a fungující soběstačný společenský systém jsou neotřesitelnou skutečností, kterou nelze přehlédnout. Přemítám o tom, jak našimi výdobytky zatěžujeme Zemi a jak zatěžují Zemi oni – téměř nijak. Také však nevědí o složitostech života mimo jejich teritorium, o moci peněz.

Jeden z nich vytahuje z truhličky několik drobáků svázaných drátem (papuánské kiny mají otvory). Jsou to jediné peníze, které má. Ukazuje mi je a já slyším tu nevyřčenou otázku: nemáš ty chlapečku tak trochu zbytečně moc? Peněz, času, myšlenek? Mrkej, tohle je život!

Život je tam, kde jsi doma. Ale právě proto jsi asi vyrazil. Musíš se mu podívat na zoubek, ale trochu z dáli, jinak jehom komplexitu nepřehlédneš. Potřebuješ se dostat tam, kde se ti specifika života vyrýsovávají jasně. Čím nezvyklejší místa navštívíš, čím bizardnější věci uvidíš, roztodivnější pocity zažiješ, tím lépe! Proto běž, vylez na nejvyšší kopce, plaz se do útrob jeskyní, sjížděj řeky, ponoř se do hlubin moří, žij se všemi bytostmi, žij s lidmi!

Obskurní postřehy z cest aneb přepere lev tygra?
V pátek 23. března 2018 od 18 hodin

v Ekocentru Keithe Morrise – Krupárna – Dobré 85
vstupné dobrovolné www.arocha.cz tel: 775 042 228

 

Sbírka na rekonstrukci 17 února 2024
Cestopisný večer 22. března 2024 15 února 2024
Novinky
Přednáška 1. března 2024 3 února 2024
Benefiční přednáška 16. února 2024 – ELADA Bystré 20 ledna 2024